Her er åtte gode ideer til hva du kan fylle sommerferien med – og hvordan du snakker med barna om ferieforventninger når «alle andre» skal til Syden.
(Opprinnelig skrevet for Redinks kunde Obs)
Alle foto: Trine Sirnes Modell: Nemi
1. Telt i hagen
Det er ikke så mye som skal til. Sett opp et telt i hagen, fyll det med mykt underlag, puter, lesestoff eller brettspill. Telt er en sikker vinner, enten du sover der selv med barna, de inviterer venner på overnatting eller det blir en oase for kos på dag og kveldstid. En varm sommerkveld kan kanskje også soveposene dras ut av teltet. Det blir gode minner av overnatting under åpen himmel.
2. Dra på telttur
Ta med hele familien på telttur. Friluftsloven tillater oss å overnatte inntil to døgn nærmest hvor vi vil i landet, så lenge det er 150 meter fra bebyggelse og vi ikke er til sjenanse for andre. Det vil si at du kan få deg den mest fantastiske hyttetomt en hel helg – ved en strand, ved sjøen, på fjellet eller i skogen. Ta med deilig mat, kanskje en primus, en spikkekniv, krabbefiskeutstyr og nyt det enkle liv. Barna vil garantert elske det.
3. Etter jobben-ferie
Selv når du må jobbe i sommer, kan du få mye av den samme følelsen ved å planlegge strandtur eller piknik rett etter jobben. Handle inn det du trenger dagen før, så sparer du tid. Det er enda mye igjen av dagen, og når kvelden kommer husker du knapt at du var på jobb.
4. Dra på sykkeltur
Sykkelturer er deilige om sommeren, enten det en tur rett borti gata, til stranda eller kombinert med telttur. Det finnes mange fine sykler til all slags bruk, også med henger for små barn eller bagasje. Er du lei av å tråkke for lenge av gangen, finnes det mye fint innen elektriske sykler også.
5. Sett i gang hageaktiviteter
Gjør hagen din og utearealene mer attraktive for barna. Kjøp inn badmingtonsett, kubb, fotball, strikk eller hoppetau. Inviter vennene til barna på ferieklubb hjemme hos deg. Da får barna nok å gjøre, og det er ikke umulig at de velger bort dataspillene for dette.
6. Morsomme inneaktiviteter
Er det mye dårlig vær, oppsøk aktivitetssentre i nærheten. Om du ikke har det i egen by, ta toget et sted det finnes, og gjør reisen til en del av opplevelsen. Her kan det være mye å velge mellom, fra Badeland, til klatreklubber, skatehall, svømmehall og lekeland. Garantert en suksess for barna.
7. Sommerleir eller ferieskole
Gjennom sommeren er det mange som arrangerer ferieskoler; fotball-, friidrett-, eller aktivitetsskole. Flere av disse er gratis, og kan passe bra kombinert med foreldre som jobber. Her kan det lønne seg å sjekke ut i nærmiljøet og være tidlig ute med å melde seg på. Det finnes også større aktiviteter, som ukesopphold på sommerleir der barna reiser bort noen dager eller en uke, på fjellet, i skogen eller ved sjøen. Et minne for livet – mens foreldrene får alenetid.
8. Planlegg en helaften
Kinoen er et perfekt sted å dra en dag været taler imot stranddag. Gjør gjerne en helaften ut av det, med middag ute før eller etter. Eller kombiner det med sykkeltur og piknik om været tillater det. Eller samle vennegjengen til barna og lag filmkveld hjemme med popkorn og pizza. Det er bare fantasien som setter grenser!
TIPS! Husk at et barn setter mest av alt pris på å ha tid sammen med deg i tillegg til aktiviteter med nye eller gamle venner. Og minst mulig stress. Du kommer langt med bad og lek for å skape lykkelige feriebarn, og det trenger ikke å koste så mye.
Snakk med barna om forventninger
I forkant av ferien er det alltid masse forventninger og ønsker, særlig sett i lys av hva «alle de andre skal». Det snakkes om utenlandsturer, opplevelsesparker og mye spennende som kan være vanskelig å matche – enten på grunn av økonomi eller prinsipper. Som foreldre kan man føle seg litt rådvill i forhold til hvordan vi takler sårheten dette skaper hos barna.
– Det er jo først og fremst vanskelig og ugreit. Barna sammenligner seg med andre barn med forventninger om å ha samme forbruk. Det er ikke noe godt å være den som ikke kan gjøre det alle de andre kan, og det vil barnet kjenne på, sier Peder Kjøs, psykolog kjent fra blant annet VG og NRK-serien «Jeg mot meg».
Vi bor i et land der gjennomsnittet har veldig god råd. Det vil si at barna må forholde seg til at mange andre kan gjøre det de vil, uavhengig av kostnaden. Det er viktig å være ærlig, og si at man ikke har råd om det er det som er grunnen, eller forklare om miljøet og hvorfor vi ikke bør fly eller kjøre bil mer enn nødvendig.
– Prøv å få det ålreit likevel, selv om ikke alle ønsker blir oppfylt. Selv hadde jeg syntes det var kult om ikke alt var styrt av økonomi og at vi alle var litt mer kreative i hvordan vi planla ferien. Ikke minst av miljøhensyn, mener Peder Kjøs.
Comments