Du gleder deg til å bygge ditt eget hus, men føler deg litt fortapt i prosessen med alt du trenger å vite. Fortvil ikke, det finnes hjelp å få.
(Sak skrevet for Fortums Strømvippa)
1. Budsjett
Lag et budsjett og hold deg til det.Ta høyde for at det garantert kommer uforutsette utgifter. Tenk langsiktig. Her skal du kanskje bo til du blir gammel. Behovene du har i dag trenger ikke å være de samme noen tiår frem i tid.
2. Legg en plan med tidslinje.
Snakk med fagfolk, som elektrikere, rørleggere, snekker, eventuelt en byggmester. De kan lover og regler og kan gi deg nyttig info om alt fra søkeprosess til hva som trengs å ta hensyn til, som hvor vedlikeholdsfritt skal huset være? Hva slags varmekilde foretrekkes? Hvilket behov har du i de enkelte rom for strøm. Skal du dimensjonere for fremtidige forandringer. Det er viktig å samarbeide med fagpersoner. De har lang erfaring med dette. Sammen legger dere opp en tidsplan som passer for deg og er realistisk for dem.
3. Kontrakt, kontrakt, kontrakt.
Skriv avtaler og kontrakt med alle som skal jobbe med huset ditt.
Velg seriøse fagfolk med referanser, gjerne noen som andre du kjenner har gode erfaringer med. Skriv detaljert kontrakt med tider, og hva som skjer om tidene ikke holdes. Ikke forhåndsbetal.
4. Søkeprosess
Å søke om byggetillatelse bør overlates til en profesjonell. Har du benyttet egen arkitekt, la arkitekten ta oppgaven. Benyttes et husfirma, vil de alltid ta den. Skal du bygge selv er det du som er byggherre. Men det kan uansett lønne seg å leie inn en profesjonell for å være sikker.
Du må ha byggetillatelsen i god tid før byggingen skal begynne. Kommunene må gi den innen 3 uker dersom søknaden er komplett og ikke inneholder søknad om dispensasjon. Søkes først om rammetillatelse, må den gis innen 12 uker. Etter det må kommunene gi igangsettingstillatelse innen 3 uker etter at det søkes om det. Når tillatelsen er gitt har du to år på deg til å påbegynne bygget. For å forsikre deg om at dine byggeplaner ikke faller på noen kommunale restriksjoner eller dersom du vil bygge noe utover det vanlige, kan det være klokt å be om en forhåndskonferanse med kommunen. Kommunen plikter å arrangere denne innen to uker etter at anmodningen er mottatt, og de plikter å fremlegge alle opplysningene de har i møtet. Derfor er det viktig at de får vite mest mulig om dine planer på forhånd.
5. Bygg praktisk og funskjonellt
Tenk grundig over hvordan dere lever. Hvilke rom bruker dere mest, hvordan skal rommene ligge i forhold til hverandre og hva skal hvert enkelt rom brukes til. Bruk litt tid på å sette opp en oversikt over absolutt alle rom og hvilke funksjoner de skal dekke. Og hvordan skal rommene plasseres? Hvordan skal barnas soverom ligge i forhold til foreldrenes? Tenk praktisk, gå gjennom hvordan du vil gjøre ting og hvor det dermed passer best at forskjellige bruksrom ligger, som vaskerom og lagringsplass. Ønsker dere åpen og luftig løsning eller mer adskilte avdelinger.
6. Materialer
Tenk over hvilke materialer du ønsker, om du vil ha det så miljøvennlig som mulig, om du vil ha det vedlikeholdsfritt, inne som ute. Slitesterke fliser i gang kan for eksempel være praktisk.
7. Elektrisitet
Se for deg forventet bruk og områder på hva du trenger av strøm, og legg inn gode marginer. Du trenger alltid mer enn du tror. Legg opp et tykkere kablerør enn det du tenker at du trenger. Om du senere vil legge opp uttak til elbil eller noe annet, har du plass til å strekke flere kabler. Å rette på dette i ettertid kan fort bli kostbart. Legg opp til dedikert kurs og kabelrør til hvert rom, ideelt sett en kabel til hvert strømuttak. Dimensjoner anlegget godt, og sett opp langt fler stikkontakter enn du tror du trenger. Det blir sjeldent nok av dem.
8. Ekstrainntekt
En utleiedel kan gi gode inntekter. Du kan fort tjene inn det ekstra du legger i en utleiedel i huset. Tenker du langt, kan det kanskje etterhvert bli en generasjonsbolig.
Comments